6974-166-191 | Γρεβενών 9, Δροσιά, 145 72 pfsdrosias@gmail.com

Την Κυριακή 28 Μαϊου 2023 μέλη και φίλοι του Πολιτιστικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Δροσιάς επισκέφθηκαν την Ελληνική Γλυπτοθήκη, η οποία στεγάζεται σε δύο κτήρια των πρώην βασιλικών στάβλων, στο Άλσος Στρατού, Γουδή. Καταλαμβάνει, επίσης, υπαίθριο χώρο 6,5 στρεμμάτων, ο οποίος έχει δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός πάρκου γλυπτικής, με την έκθεση μεγάλων έργων.

Τα κτήρια εκμισθώθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ανακαινίστηκαν με τη βοήθεια κοινοτικών πόρων και μετατράπηκαν σε εκθεσιακούς χώρους με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Η Εθνική Γλυπτοθήκη εγκαινιάστηκε στις 26 Ιουλίου 2004, με αναδρομική έκθεση του Χένρι Μουρ και με μνημειακά γλυπτά σε ξύλο του Χρήστου Καπράλου.

Στις 27 Ιουνίου 2006 εγκαινιάστηκε η μόνιμη έκθεση της Νεοελληνικής Γλυπτικής, στην οποία, για πρώτη φορά, παρουσιάζεται σε αυτόνομο χώρο μια ολοκληρωμένη εικόνα της συλλογής γλυπτικής. Η έκθεση αποτελείται από δώδεκα ενότητες, που αποτυπώνουν την αρχή και την εξέλιξη της Νεοελληνικής Γλυπτικής έως τις μέρες μας. Στην είσοδο της έκθεσης, ανεξάρτητα από τα ελληνικά έργα, παρουσιάζονται έξι χαρακτηριστικές δημιουργίες σημαντικών ξένων γλυπτών.

Μετά την υπέροχη ξενάγηση στην Ελληνική Γλυπτοθήκη, ακολούθησε καφές και κουβεντούλα σε καφετέρια στον καταπράσινο χώρου του Άλσους στου Παπάγου.